My most annoying prefixes

BGGTD9KSCTSP

In Windows 95 kwam Microsoft met het briljante plan om de standaard map voor documenten “My Documents” te noemen. Sindsdien is het voorgoegsel ‘My-‘ (of ‘Mijn-‘) niet meer weg te slaan in de naamgeving van digitale omgevingen.

Grote vraag voor mij is al tijden: waarom!? Waarom alles wat persoonlijk is aanduiden met ‘My’?

Zijn de documenten in ‘My Documents’ ineens niet meer van jou als je de mapnaam verandert? Raken gebruikers in een identitietscrisis als je ze niet duidelijk maakt dat de documenten die ze opslaan van henzelf zijn?

Naomi Baron (professor taalkunde) gaf in een online artikel (niet meer beschikbaar) een verklaring:

“The practice was an artificial attempt to create a personal connection between people and their computers — to capture the loyalty of an egocentric population”.

En ze vervolgt:

“The technique seems especially outdated now that computers and technology have become such a normal part of everyday life. In that way, the use of the prefix “my” comes off as very
childish.”

En daar kan ik het mee eens zijn.

Als het gebruik van My beperkt was gebleven tot Windows, was de schade nog te overzien. Maar overal op internet (MySpace, My Yahoo), en met name door de overheid (denk aan gemeentes), wordt zinloos gebruik gemaakt van “Mijn”.

Voorbeelden te over, zoals “Mijn gemeente [vul hier willekeurige gemeentenaam in] “, “Mijn IB-GROEP”, “Mijn belastingdienst”, enz, enz.

Overigens weet niet alleen Microsoft hoe je een populaire prefix moet verzinnen, ook andere fabrikanten doen een duit in het zakje, zoals Apple met i- (iPod, iTunes, iPhone, iLife.). Maar vaak blijven deze voornamelijk gekoppeld aan een bepaald merk (bijvoorbeeld Apple) en worden gelukkig minder willekeurig toegepast.
Tenminste, tot nu toe…

Lees meer:
On the Internet, It’s All About ‘My’

Leave a Reply

Human Verification